Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Διάφορες τεχνοτροπίες

Οι μαθητές δημιουργούν:


Ιμπρεσιονισμός:


Με πινέλο και πλαστικά χρώματα μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το μυστικό για να πετύχουμε τις διάφορες αποχρώσεις είναι ότι δε σκουπίζουμε το πινέλο κάθε φορά που παίρνουμε καινούριο χρώμα.

Πουαντιγισμός:

Μια παλιά και γνωστή τεχνοτροπία για τα σχολεία. Σχεδιάζουμε με μολύβι και αντί να γεμίσουμε με χρώμα, ακουμπάμε το μαρκαδόρο ώστε να σχηματίσει τελείες, τη μία δίπλα στην άλλη. Στο τέλος σβήνουμε το μολύβι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πινέλο.

Φωβισμός:

Τα χαρακτηριστικά αυτής της τεχνοτροπίας είναι τα έντονα χρώματα που είναι πολύ αγαπητά στα παιδιά. Επίσης χρωματίζουμε τον κόσμο γύρω μας όπως τον φανταζόμαστε και όχι όπως είναι πραγματικά ενώ κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα και οι έντονες αντιθέσεις. Γι` αυτό το λόγο προσφέρεται για τη ζωγραφική των μικρών μαθητών.

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Αισθητική αγωγή και παιδί

Ευκαιρίες για δημιουργία πρέπει να προσφέρουμε συνεχώς στα παιδιά. Με τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές καλλιεργούν τη φαντασία τους, αναπτύσσουν όλες τις αισθήσεις τους, εκφράζουν σκέψεις ή συναισθήματα που με άλλο τρόπο δε θα μπορούσαν, περνούν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους, βιώνουν ικανοποίηση και αποκτούν αυτοπεποίθηση.

Ειδικότερα, με τη διδασκαλία των Εικαστικών στο Δημοτικό επιδιώκεται ο μαθητής:

* Να ερευνά και να πειραματίζεται με διάφορα υλικά δημιουργώντας εικαστικά έργα.
* Να εκφράζει ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα έργα του.
* Να χρησιμοποιεί την τέχνη για να συμπληρώνει άλλα μαθήματα.
* Να αναπτύσσει εκτίμηση και ενδιαφέρον για την τέχνη και επιθυμία να συμμετέχει σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.